Профил
Здравей: Гост
Здравей Гост!

Чат
200
Анкета
Как пишете по-бързо
Общо отговорили: 27
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Login/Register
Начало » 2010 » March » 27 » Wicca/Witchcraft (вещерство)
10:41 PM
Wicca/Witchcraft (вещерство)
http://www.wicca-spells.net/images/Wicca_Images/rede-wicca.gif

"Witchcraft", или иначе казано "Уика”, е вещерската наука на нашето време. Останал съм с впечатлението, че повечето хора при думата "Уика” си представят малолетно пъпчасало момиченце, облечено в черни дрехи, което рисува пентаграми в тетрадката си. В действителност "wicca” е предпочитана от доста голям процент от младото население и в това няма нищо лошо, защото тя се използва главно за добро и проповядва разбирателство и равенство. Но не си мислете, че тя няма и черна и тъмна страна.
Също както "Voodoo” и "Necromance” и "Wicca” сама по себе си е религия. Въпреки че е предпочитана главно от младите сега, нейните корени идват доста от преди християнството. Не е много ясно къде започва вярата в нея, или по-скоро аз не успях да намеря достоверна информация, но най-голяма почит тази религия е намерила в Англия и нейните околности.
Един от най-великите магове и последователи на Уичкрафта е могъщият и легендарен Мерлин. Във вещерството има две основни божества. Това са Бога и Богинята-майка. Те нямат свои конкретни имена, защото те не идолизират конкретна личност. Богинята-майка е природата, а Богът е всичко останало или по-точно пространството, в което е разположено всичко. Ето защо може да чуете за последователите им и като "децата на природата”. Един от основните символи на "Whitchcraft” e пентаграмът. Предполагам за мнозина от вас е ясно, че той символизира вселената и човека като цяло. Ще ви припомня за чертежа на Леонардо да Винчи – Витрувианският човек. Целта на художника е била да докаже връзката между човека и природата чрез изобразяването му върху пентаграма.
Последователите на "Уика” почитат също така фазите на Луната, смяната на сезоните, както и небесните събития (преминаване на комети, слънчеви и лунни затъмнения…), както и всичко свързано с нея. За тях тя е начало и край на всичко.
В древността вещиците са имали дарбата да лекуват болести, които лекарите не са можели, именно защото маговете са имали дарбата да разбират от билките, техните свойства и начина им на прилагане. За тези си знания те, разбира се, са заплащали с живота си, защото католическата религия не приема конкуренция та било и от друга, която служи на хората.
Като се каже думата "вещица”, хората си представят жена, облечена с черни дрехи да стои пред казан, в който хвърля змийска отрова, мъртви животни и подобни неща. А със своите заклинания да призовава Дявола. Донякъде това е и вярна представа. Както казах по-горе има и "черно” вещерство. Има и вещици, които се кланят на рогатия бог, дявола както и на Танатос, но това няма нищо общо с Уика. Правя тези забележки, за да не се чудите какво стана с класическата представа за вещиците.
Но независимо какво използват за отварите си няма как да се отрече, че тези хора са били наясно с химическите реакции на веществата.
Може да се намерят тайните им в така наречената "Книга на Сенките”. Това е нещо като дневник за всеки един вещер или вещица. Вътре се записват ритуалите, начините им на правене и какво е необходимо за него. Тук отново ще се върна към древна Англия и магьосника Мерлин. Малцина знаят това, но той не е бил само една красива легенда, а е съществувал в действителност, също както и Авалон и крал Артур. Доколко всичко е станало така както разказва легендата, не зная, но през 1993 г. за малко се беше вдигнало шум около една книга, открита в древна постройка в покрайнините на Лондон. Нейното заглавие е било именно "The Book of the Shadows”. Това, което внесе смут беше нейният собственик, подписал се като "Merlinus”. Последното, което чух за нея бе преди доста години. Доколкото си спомням е станала атракция в някой музей из Лондон.
Последователите на "Wicca” също използват молитви, заклинания и ритуали, които отправят към своите божества, но както всички магове те трябва да могат да владеят и тайните на своята религия. Повечето успяват да влеят духа си с този на природата и да овладеят нейната сила и стихиите й. Ето защо Уичкрафта може да се каже, че е дала от основите си на магията "Елементаристика”.
 
Витрувианският човек на Леонардо да Винчи
Витрувианският човек на Леонардо да Винчи

А какво е положението на Уичкрафт днес? Тази религия винаги е съществувала и не мисля, че ще се загуби някога, докато има природа. А до това кои са нейните последователи и как да ги разпознаете, не винаги е толкова лесно. Може да ги видите на центъра на града си да раздават листовки, само ако се опитват да спасят някоя гора или ако е за доброто на природата. Но не и да се опитат да ви накарат да повярвате в техните божества. Въпреки че силата им е в единството и когато се събират, за да правят ритуалите си, те се стараят да са колкото се може повече. За съжаление, в момента това не е така в България. Обличат се главно в черно, но не за да са страшни или нещо подобно, а защото черното и тъмнината са първоизточникът на всичко. Въпреки че понякога следват и цветовете на природата или на сезона, който е в момента. Като символ до сърцето си носят главно пентаграм. Но в крайна сметка последователят на "Уика” може да е ваш колега от работа, човекът, който ви продава хапчета в аптеката или момчетата и момичетата в парка, които наричате просто "метълчетата”.
С тази кратка история за религията "Whichcraft” аз съм далеч от идеята, че съм обхванал дори основите й. Ето защо мисля да сложа и имената на няколко от най-популярните автори посветили свои трудове на "Wicca”: Алистър Кроули, Вивиан Краули, Герина Дънуич, Дебора Лип и Сузан Песзнекер.
Надявам се тези мои възгледи за Уика да са допаднали на многобройните последователи на религията!

Прегледи: 2105 | Добавено от: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Търсене
Календар
«  March 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архиви
Гласуване

Гласувайте за Magica в BGTOPSITES.COM

RealTop.net

Image Example

top10web, топ 10 уебсайтове, Класация за сайтове

YooBG - Българският портал

http://TopSiteBG.net

Приятели
  • Create a free website
  • Copyright MyCorp © 2024

    Create a free website with uCoz